Antigone 2018

Opvoeringen op 8 en 9 juni een groot succes!

Na de geslaagde Octavia van 2016, besloot de nieuwe toneelcommissie, bestaande uit Henric Jansen, Hubert Mooiman, Anja Oomis en Benjamin Plomp, weer terug te keren naar de Griekse tragedie. Na een kort overleg werd de Antigone van Sophocles gekozen, een tekst die binnen de opleiding regelmatig wordt gelezen. Als regisseur werd Bart Vieveen, dramaturg en rector van het Stedelijk Gymnasium Leiden, aangetrokken en een commissie van tien vertalers ging snel aan de slag met het 1353 verzen tellende drama. Na een grondige redactie door de neerlandicus Dick Dallinga, begonnen in oktober 2017 de repetities. De tot dan toe vierkoppige commissie had inmiddels Kirsten Haijes en Indira Huliselan als extra leden aangetrokken, omdat het aantal van vier commissieleden niet toereikend bleek voor dit grote project, waaraan maar liefst 35 mensen meededen.

In de Week van de Klassieken werd op verzoek van Casper de Jonge wederom een preview gegeven in het Rijksmuseum van Oudheden. Twee maanden later werd het stuk driemaal in een tot de nok toe gevuld Theater Ins Blau opgevoerd. Vanuit het publiek begonnen Antigone (Daphne van Abswoude) en Ismene (Marianne Bakker) hun dialoog. Daarna kwam “die enge Kreon” (Tom Zwanenburg) op, die de zes tips voor beginnende managers eerst niet scheen te begrijpen, maar zich later opstelde als autoritaire heerser. Tussendoor zongen de koorleden aanstekelijke liedjes over πολλὰ τὰ δεινά en Liefde die allen overwint. Een hilarische Wachter (Youp Theunisz), een sympathieke Haimon (Frank van den Boom) en een geschifte Teiresias (Thom van Leuveren) kwamen langs, en de tragiek van Kreons noodlot werd versterkt door een emotionele Eurydike (Louise van Dijl), een laconieke bode (Perry Nicolaas) en twee extreem relativerende koorleiders (Iris de Smalen en Roöni Hagendoorn).

Deze inhoud is slechts zichtbaar voor leden van Sophia. Log in indien je een bestaande gebruiker bent. Leden die nog geen gebruikersnaam en wachtwoord hebben, kunnen zich hieronder registreren.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.