Agenda

De komende periode staan de volgende activiteiten op het programma:

WOCE-sessie II: toegankelijkheid van de klassieken
Donderdag 21 januari houden wij de tweede sessie van WOCE (What Our Classics Evoke). Deze activiteit gaat om diversiteit en inclusiviteit met betrekking tot de klassieken. We willen studenten stimuleren om meer met elkaar in gesprek te gaan over deze grote onderwerpen. Bij deze sessie zullen wij het hebben over de toegankelijkheid van de klassieken en de gymnasia in Nederland. Dr. Evelien Bracke van de Universiteit Gent zal vertellen over haar project Oude Grieken – Jonge Helden: hoe zij basisschoolleerlingen al kennis wil laten maken met de klassieken. Daarnaast zal promovenda Leonie Henkes van onze eigen universiteit spreken over haar ervaringen voor de klas in het middelbaar onderwijs. Na deze twee korte lezingen zullen we aan de hand van stellingen discussiëren over dit thema.

Hoe denk jij over de toegankelijkheid van de klassieken? Is het middelbaar onderwijs op gymnasia wel divers en inclusief genoeg? Denk met ons mee en schuif aan op 21 januari! Wij zetten de Sophia Kaltura-liveroom om 19:00 aan, zodat we om 19:15 uur echt van start kunnen gaan.

Boekenophaalmoment
Ook voor semester 2 kunnen er boeken bij Athenaeum besteld en opgehaald worden! Het ophaalmoment zal op woensdag 27 januari plaatsvinden, van 12:00 tot 14:00 uur. Jullie kunnen dan jullie bestelde boeken in Lipsiuslokaal 005 in door ons ingedeelde shifts ophalen. Meer informatie over de bestellijsten volgt spoedig in een mailtje, dus houd je inbox in de gaten!

Disclaimer: omdat veel omtrent de lockdown tot 19 januari onzeker is, zijn deze plannen voor het ophaalmoment onder voorbehoud. Mocht het bestellen en ontvangen van boeken anders moeten verlopen, zullen wij jullie op de hoogte houden!

Lockdowntoneel VII: Seneca’s Vrouwen van Troje (2010)
De lockdown zit er helaas nog niet helemaal op, maar de laatste editie van het lockdowntoneel zit er wel aan te komen! Voordat het tweede semester echt van start zal gaan, organiseren wij de zevende avond lockdowntoneel. Op vrijdag 29 januari om 20:00 uur kijken wij met elkaar naar de opvoering uit 2010 van Seneca’s Vrouwen van Troje.

Het is de ochtend na de val van Troje. De Trojaanse koningin Hecuba beklaagt het lot van de Trojaanse vrouwen, waaronder zijzelf: zij zullen als slaven mee worden genomen naar Griekenland. De Griekse legerleiders bespreken intussen hun vertrek naar huis. Voordat zij kunnen terugvaren is het noodzakelijk dat Polyxena, een van de dochters van Hecuba, wordt geofferd, zodat zij in de onderwereld kan trouwen met Achilles. Daarnaast moet ook Hectors zoon Astyanax gedood worden. Hoewel Andromache haar zoon in eerste instantie verborgen weet te houden, sterven zowel hij als Polyxena vlak voordat de Trojaanse vrouwen worden ingescheept voor de reis naar Griekenland.

Met de regie van Christoph Pieper belooft dit wederom een spetterend stuk te worden. Seneca heeft de touwtjes in handen tijdens de opvoering: hoe zal dat uitpakken? Kom erachter en kijk met ons mee op vrijdag 29 januari in de Toneel-Jitsi.

Bijeenkomsten Grex Latinus
We zijn weer begonnen! Dit semester vinden de bijeenkomsten iedere woensdag van 16:00 tot 17:30 uur via Teams plaats. Tijdens de bijeenkomsten lezen we enkele grappige verhalen, beschrijven we afbeeldingen in het Latijn en voeren we gesprekken over alledaagse zaken, althans dat proberen we :). Wil je deelnemen aan de bijeenkomst of simpelweg een kijkje nemen? Kom dan vooral!