Agenda

The following agenda is in Dutch. For an English version of our agenda, please take a look at our monthly newsletter. You can find an English version of the agenda at the bottom of the newsletter. If you're not a member yet or if you haven't received a newsletter, please contact our ab-actis for an English version of the agenda. You can contact her by sending an e-mail to sophia.aeternaleiden@gmail.com.

Wissel-ALV (6 september)
Het academisch jaar gaat bijna weer van start. Dat betekent ook dat er een nieuw bestuur geïnstalleerd zal worden, bestuur X! Dit zal gebeuren op de Wissel-ALV op maandag 6 september vanaf 19:30 uur in Lipsius 005, met een inloop vanaf 19:15 uur. Hierbij gelden de eerdere regels voor activiteiten op de campus: geef je op door een mailtje te sturen naar het bestuur, houd je aan het campusprotocol en doe voordat je van huis vertrekt de coronacheck! Daarnaast zullen wij een lijst met naam, mailadres en telefoonnummer twee weken moeten bewaren voor eventueel bron- en contactonderzoek. Neem deze gegevens dan ook op in je aanmeldingsmailtje! Ben je niet in staat om naar de campus te komen of ben je net te laat met aanmelden, maar wil je de ALV toch graag volgen? We zullen op de ALV ook een Kaltura-liveroom aanzetten (zie de nieuwsbrief voor de link). Na de ALV zullen we als vanouds borrelen in De Keyzer, laat in je aanmelding vooral even weten of je hier bij wilt zijn!

Eerstejaarsweekend (10 tot 12 september)
Van vrijdag 10 tot en met zondag 12 september zullen we weer op Eerstejaarsweekend gaan! We zullen verblijven in het inmiddels welbekende Schoorl, en hopen elkaar daar als vereniging en als nieuwe eerstejaars beter te leren kennen door middel van leuke spelletjes, (buiten)activiteiten en andere gezelligheden!

Commissiemarkten (17 en 28 september)
Ook dit jaar hebben we weer een flink aantal leuke commissies te vullen. Om deze bij jullie te introduceren, en jullie warm te maken voor de activiteiten die georganiseerd zullen worden en waar commissies voor zijn, organiseren we dit jaar maar liefst twee keer een commissiemarkt! Ontdek onder het genot van koffie/thee/fris en een lekker koekje welke commissie bij jou past! De commissiemarkten vinden plaats op vrijdag 17 september van 13:00 tot 15:00 uur, en dinsdag 28 september van 16:00 tot 17:30 uur. De locaties zullen nog bekend worden gemaakt.

Beleids-ALV (21 september)
Op dinsdag 21 september zal de Beleids-ALV gehouden worden, vanaf 19:30 uur. Verdere details over de locatie en de bijhorende documenten zullen volgen in de ALV-aankondiging.

Sophia Aeterna presenteert: Seneca’s Thyestes (22 en 23 september)
De Leidse opleiding Klassieke Talen kent een rijke toneeltraditie, die door de coronapandemie bruut onderbroken werd. Met gepaste trots kunnen we echter deze herfst, ruim 35 jaar na de opvoering van het eerste Leidse toneelstuk een nieuwe primeur melden, namelijk een verfilming van Seneca’s Thyestes. 

Koning Atreus van Mycene raast van woede: zijn broer Thyestes heeft geprobeerd de macht te grijpen door zijn vrouw te verleiden. Hoewel Atreus zijn positie verstevigd heeft en Thyestes verbannen is, kan de regerende broer het voorval niet vergeten en broedt hij hardvochtig op een plan om het Thyestes voor eens en altijd betaald te zetten. Te kwader trouw lokt Atreus zijn broer uit zijn ballingschap terug en waar Thyestes een verzoenend diner met zijn familie verwacht, wordt hij op vreselijke wijze door de wraak van zijn gastheer getroffen. 

Begaat Atreus een misdaad zo gruwelijk en goddeloos dat deze elke norm overschrijdt, of is de ene sluwe broer de andere gewoon een stap voor? Harten slaan een slag over, longen vullen zich met angst en magen keren zich om wanneer Atreus zijn woede botviert. Wie dit familiediner wil bijwonen, moet stevig in zijn schoenen staan en vooraf vooral niet te zwaar eten. 

De film is deze zomer opgenomen in de Burcht. De rollen worden vertolkt door (oud-)studenten Frank van den Boom, Henric Jansen, Maura Martens, Jessy Rensink, Thom van Leuveren, Zoé Bazalgette Courregès Lacoste, Naomi Grooteboer en Marianne Bakker. De regie is van dr. Bart Vieveen. Benieuwd naar het eindresultaat? Eind september, de 22e en de 23e, vinden er diverse vertoningen plaats. Toegang is gratis en alle belangstellenden zijn welkom. Een plekje reserveer je via de link in de nieuwsbrief.

De film werd gerealiseerd met steun van het Leids Universiteits Fonds, Faculteit Geesteswetenschappen, Nederlands Klassiek Verbond, Uitgeverij Brill, Allard Pierson Museum, Museum de Lakenhal, Uitgeverij Primavera Pers en uitgeverij Staal & Roeland.