Agenda

De komende periode staan de volgende activiteiten op het programma:

Limes-lezing Mark Driessen en fietstocht
Op vrijdag 16 oktober zullen we een fietstocht langs een stuk van de Limes maken, dus haak vooral aan als je je even een Romein aan de grens van zijn rijk wil voelen.  We verzamelen om 14:30 bij het Lipsius en vertrekken om 14:45. De tocht zal in totaal waarschijnlijk iets meer dan twee uur duren en we zullen de toppunten van de Limes tussen Leiden en Alphen aan den Rijn zien! Meld je even aan via de mail, dan weten we zeker dat we iedereen meenemen wanneer we vertrekken.

Ter voorbereiding van deze fietstocht, maar ook leuk voor mensen die niet bij de uiteindelijke tocht kunnen zijn, zal er op woensdag 14 oktober een lezing gegeven worden door dr. ir. Mark Driessen, archeoloog en onder andere expert op ons stuk van de Limes. Hij zal een inleiding geven over het onderwerp en de archeologie langs de route belichten, waarna er ruimte zal zijn voor vragen. De inloop is vanaf 19:15 en de lezing zal aanvangen om 19:30 in onze Kaltura-live-room.

Lockdowntoneel 5: Sophocles’ Antigone (2018)
Na de Lysistrata (1996), Octavia (2016), het Vrouwenfestival (2008) en de Hippolytus (2012) hebben we voor de vijfde editie van het Lockdowntoneel (op 23 oktober om 20 uur) de recentste video uit ons archief afgestoft: Sophocles’ Antigone, die in 2018 werd opgevoerd.

Op het eerste gezicht is de Antigone een tragedie over een botsing tussen de wet en familiewaarden. Antigone, de protagoniste, wil haar in de strijd om Thebe gestorven broer Eteokles begraven, hoewel haar oom, koning Kreon, dat heeft verboden: het lijk moet onbegraven blijven liggen, zodat de honden en de gieren er van kunnen eten. Beide koppige geesten (’t zal wel in de familie hebben gezeten…) houden voet bij stuk – zozeer zelfs, dat de toeschouwer zich zal afvragen of Antigone en Kreon niet allebei bijzonder onsympathiek zijn. Maar Kreon heeft nu eenmaal de macht, en de wet is voor hem de wet: hij besluit Antigone voor haar overtreding de doodstraf op te leggen, tot verdriet van de burgers van Thebe en tot woede van zijn zoon Haimon. Kreon heeft in zijn koppige handelen echter buiten de goden gerekend: de ziener Teiresias herinnert hem eraan, dat de goden absoluut niet gediend zijn van deze lijkschennis. Als Kreon dan eindelijk tot inkeer komt, blijkt het te laat te zijn…

De Antigone werd op 8 en 9 juni 2018 opgevoerd in Theater Ins Blau, met onder anderen Daphne van Abswoude (Antigone), Tom Zwanenburg (Kreon), Youp Theunisz (wachter) en Thom van Leuveren (Teiresias). Bart Vieveen verzorgde de regie en Hubert Mooiman schreef de muziek. Oud-commissielid en Aeneas Tacticus-specialist Henric Jansen zal voorafgaand aan de vertoning ingaan op de totstandkoming van de voorstelling, en prangende vragen als ‘Wat waren de overwegingen om voor Antigone te kiezen?’ en ‘Hoeveel werd er gedronken op de borrels?’ trachten te beantwoorden.

Zoals gebruikelijk komen we bijeen in de toneelruimte op Jitsi Meet.

Interklassieke pubquiz
Ook dit jaar is er weer een Interklassieke Pubquiz, deze keer online en georganiseerd door Sodalicium Classicum Noviomagense. Het thema van dit jaar is Halloween. Blokkeer dus allemaal alvast de avond van vrijdag 30 oktober in jullie agenda’s en neem het op tegen de andere teams uit Amsterdam, Groningen, Nijmegen en Utrecht! De precieze informatie volgt in de halfmaandelijkse mail.

Toneelvoorstelling Peachez
Op donderdag 12 november hopen wij in Rijswijk om 20:00 uur een toneelbewerking van Toneelgroep Maastricht te bezoeken van de roman Peachez (2017) van classicus Ilja Leonard Pfeijffer.

Van Toneelgroep Maastricht: “Porgy Franssen speelt een professor van zekere leeftijd die al zijn leven lang leeft in zijn hoofd en de boeken die hij bestudeert. Tot hij op een dag een mailtje krijgt van een hem onbekende vrouw. Ze noemt zichzelf Sarah Peachez, gespeeld door Maartje van de Wetering. Er ontspint zich een hartstochtelijke mailwisseling. Waar de professor niet meer op rekende gebeurt: hij vindt de liefde die zijn leven rigoureus zal veranderen. Alleen niet op de manier waarop hij in eerste instantie had gehoopt.”

Er zijn 15 plaatsen beschikbaar en de kaartjes zullen 20 euro kosten. Deze activiteit is ten zeerste onder voorbehoud, zeker met het oog op het niet-noodzakelijke gebruik van het OV door studenten. Wij denken nog na over alternatieve vervoersmiddelen (zoals fietsen) en vragen de mensen die mee willen daar ook over na te denken. Verder vragen wij jullie je nu alvast aan te melden voor de voorstelling door een mailtje te sturen, met als deadline 25 oktober. Hierna zullen we evalueren of de activiteit door zal kunnen gaan en eventueel een alternatieve activiteit bedenken.

Bijeenkomsten Grex Latinus
We zijn weer begonnen! Dit semester vinden de bijeenkomsten iedere woensdag van 16:00 tot 17:30 uur via Teams plaats. Tijdens de bijeenkomsten lezen we enkele grappige verhalen, beschrijven we afbeeldingen in het Latijn en voeren we gesprekken over alledaagse zaken, althans dat proberen we :). Wil je deelnemen aan de bijeenkomst of simpelweg een kijkje nemen? Kom dan vooral!