Agenda

We're still working on translating this page into English. For the moment, the following is still in Dutch.

LOIK 2021 (14, 21 en 28 april)
Op woensdag 14 april, 21 april en 28 april van 11:00 tot 13:00 uur zal er weer een reeks Leids Onderzoek in de Klassieken gehouden worden. De reeks zal plaatsvinden tijdens de mentoraatsessies van de eerstejaars, maar iedereen is welkom! De link naar de Kaltura-liveroom staat in de nieuwsbrief. Tijdens elke sessie zullen er drie sprekers hun onderzoek toelichten:
– 14 april: prof.dr. Jürgen Zangenberg, dr. Tazuko van Berkel, en PhD-kandidaat Louis Verreth
– 21 april: prof.dr. Antje Wessels, dr. Cisca Hoogendijk, en PhD-kandidaat Glyn Muitjens
– 28 april: dr. Lucien van Beek, dr. Casper de Jonge, en PhD-kandidaat Leonie Henkes

Toneelsymposium Koppige Geesten (16 april)
In de Week van de Klassieken organiseert de Toneelcommissie van Sophia Aeterna een minisymposium rond het thema ‘Koppige geesten: vrouwen/mannen op het klassieke toneel’. In drie prikkelende lezingen nemen Mieke Koenen (VU), Antje Wessels (UL) en Ineke Sluiter (UL) ons mee langs een reeks antieke tragedies en moderne adaptaties, op zoek naar antwoorden op de vraag, hoe mythische vrouwen en mannen worden weergegeven in het klassieke toneel. Hoe ga je met de figuur Iocaste om in een moderne bewerking van Sophocles’ Oedipus? Hoe ontv(r)ouwt zich het geweld in Seneca’s tragedies? Waarom zitten de vier belangrijkste Trojaanse vrouwen alle vier op een bepaalde manier fout? Deze en vele andere vragen zullen op vrijdag 16 april van 15:00 tot 17:00 uur worden beantwoord. Deelname aan het symposium is gratis, zie de link in de nieuwsbrief om je aan te melden.

Poëzieworkshop (23 april)
Denk jij wel eens: “Goh, dat metrum, dat is best interessant. Ik wou dat ik handvatten had om het eens in het Nederlands te proberen, maar op de middelbare school is het niet (uitvoerig) uitgelegd en ik heb eigenlijk alleen ervaring met dactyli en trimeters…”? Dan is deze Crash Course Moderne Metriek misschien iets voor jou!

Speciaal voor classici doet Michiel Ris, die je misschien kent van zijn bijdragen aan de Frons, de ins en outs van de Nederlandse versleer uit de doeken. Na een korte theoretische introductie ga je aan de slag met verschillende oefeningen om de verschillende versvormen van het Nederlands beter te leren kennen. De workshop zal plaatsvinden op vrijdag 23 april, vanaf 15:00 uur in de Kaltura-liveroom.

Reünistendag (24 april)
Om oud-leden van de vereniging weer even terug te brengen naar hun studententijd organiseert Sophia een reünistendag, waarop de oud-leden elkaar weer kunnen ontmoeten én kennis kunnen maken (voor zover dat nog niet gebeurd was) met de huidige studenten GLTC. De bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 24 aprilVanaf 13:30 uur zijn oud-leden (en huidige leden) welkom in onze online Gather-omgeving, een interactief programma waar je met een “avatar” door een virtuele zaal kunt lopen. Leonie Henkes zal deze middag een prikkelende, vakinhoudelijke lezing verzorgen. Vervolgens zullen we met elkaar een leuk spel spelen, waarna de middag afgesloten zal worden met een borrel. Je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar het e-mailadres in de nieuwsbrief, graag vóór zaterdag 3 april. We hopen jullie allemaal in onze virtuele lecture room te mogen ontvangen!

Bestuurssollicitatie (tot en met 21 mei)
Wat gaat zo’n jaar weer snel, en zeker als corona de overgang tussen de verschillende dagen vervaagt. Dit betekent ook dat over een paar maanden de huidige bestuurstermijn er alweer op zit en we op zoek moeten naar een nieuw bestuur. Het is dan ook tijd om jullie te informeren over de sollicitatieprocedure.  
Met een borrel op 5 maart is de sollicitatieperiode afgetrapt. Er kan vanaf 5 maart tot en met 21 mei gesolliciteerd worden door een mail te sturen naar de sollicitatiecommissie via sophia.aeternaleiden@gmail.com. Als je ons een mail gestuurd hebt zal je de vraag krijgen om een CV en korte motivatiebrief aan te leveren en ons alvast een indicatie te geven van de functie die je het liefst zou willen bekleden. In week 23 zullen er sollicitatiegesprekken plaatsvinden, waarna de sollicitatiecommissie het nieuwe bestuur zal kiezen en de sollicitanten hierover per telefoon zal informeren. In week 24 zal dan de acclamatie-ALV plaatsvinden, waarop het nieuwe bestuur gepresenteerd en ingestemd zal worden. Ervaring is niet essentieel, we zijn op zoek naar mensen met enthousiasme en betrokkenheid! 
 
Als je nog vragen of twijfels hebt, kan je de leden van de sollicitatiecommissie altijd persoonlijk aanspreken of een mail sturen.

De sollicitatiecommissie 2020-2021
Iris de Smalen – Praeses
Leoniek Koster – Ab-actis
Jildou de Regt – Quaestor
Lucas Faessen – Assessor
Esther Faasen
Louise van der Vlugt