Agenda

The following agenda is in Dutch. For an English version of our agenda, please take a look at our monthly newsletter. You can find an English version of the agenda at the bottom of the newsletter. If you're not a member yet or if you haven't received a newsletter, please contact our ab-actis for an English version of the agenda. You can contact her by sending an e-mail to sophia.aeternaleiden@gmail.com.

Interklassiek symposium (6 mei)
Boreas, Sodalicium, Teiresias, Sophia Aeterna, M.F., Synkratos and Laverna are proud to announce this year’s Interclassical Symposium, which will take place on Thursday 6 May 2021 from 13:00 until 16:30! We’re excited to be presenting five speakers who will each give a 30-minute lecture on a topic related to our theme, Believing Myths. To make sure everyone can enjoy the symposium to the fullest, we will have a break after every lecture (plenty of time to catch up with each other!).

This year’s speakers are dr. Janric van Rookhuizen, Niccolò Bettegazzi, MA, prof. dr. Ab de Jong, dr. Diederik Burgersdijk and prof. dr. André Lardinois. Signing up is possible via the link in the newsletter.

Boekenbingo (7 mei)
Op vrijdag 7 mei, tussen 13:30 uur en 15:30 uur, zal er een boekenbingo plaatsvinden. Er zullen vijf rondes bingo gespeeld worden en bij elke ronde kunnen er drie prijzenpakketjes gewonnen worden. Deze pakketjes bestaan uit boeken die de boekencommissie heeft uitgezocht. In één van de pakketjes zal bovendien nog een extra prijsje te vinden zijn! Meedoen aan één ronde kost 50 cent, dus als je aan alle rondes mee wilt doen, betaal je 2,50 euro. Iedere deelnemer zal een beperkt aantal bingokaarten uitgedeeld krijgen tijdens de bingo.

De bingo zal plaatsvinden in Lipsius 003, waar een beperkt aantal studenten aanwezig mag zijn. We vragen jullie je daarom aan te melden door een mailtje te sturen naar sophia.aeternaleiden@gmail.com. Dit kan tot en met woensdag 5 mei. Geef in deze mail aan aan hoeveel rondes je mee wilt doen en zet er ook je telefoonnummer in. Zie de op 30 april gestuurde mail voor meer informatie rond de aanmelding. 

Het is ook mogelijk om via de Kaltura Liveroom van Sophia mee te doen. Meld je wel even van tevoren aan met de hoeveelheid rondes waaraan je meedoet. Dan zal er een bestand met bingokaarten naar je worden opgestuurd, die je zelf kan printen of met een foto-editor op je telefoon kan invullen.

Faculteitssymposium (11 en 12 mei)
Op dinsdag 11 en woensdag 12 mei is het Facultair Symposium met het thema “Discovering Music”! Vorig jaar kon het wegens de lockdown niet doorgaan, maar dit jaar gelukkig wel! Tijdens het symposium zullen verschillende sprekers langskomen om te vertellen over muziek in hun onderzoeksveld. Muziek is namelijk iets waar wij allemaal mee te maken krijgen en wat ons ook verbindt; muziek vormt groepen, culturen en samenlevingen. 

Het symposium zal verdeeld worden over twee avonden. Elke avond zullen er drie lezingen plaatsvinden! Er zullen zowel lezingen in het Engels als in het Nederlands zijn. Het schema zal in de loop van de tijd gedeeld worden via onze sociale mediakanalen. Je kan dus zelf je eigen symposium samenstellen!

De inloop is om 19:30 uur en de eerste lezing zal beginnen om 20:00 uur. Je kunt je nu gratis aanmelden via de link in de nieuwsbrief.

Filmavond (12 mei)
Op woensdag 12 mei organiseren wij weer een activiteit op de campus, dit maal een filmavond! We zullen samen een recente bewerking van Sophocles’ Antigone bekijken, die we oorspronkelijk in november wilden bezoeken. De film is een moderne, Franse bewerking van de welbekende tragedie (met ondertiteling!).

Nadat haar ouders werden vermoord in Algerije toen ze nog maar 3 jaar oud was, vond Antigone een nieuw thuis in Montreal, samen met zus Ismène, broers Polynice en Étéocle en hun oma. Nu, als tiener, ziet ze hoe Polynice verzeild raakt in de criminaliteit. En als de politie een dobbelspel op straat opbreekt, wordt Étéocle doodgeschoten wanneer hij protesteert tegen de arrestatie van zijn broer. Polynice wordt in hechtenis genomen, en hem hangt deportatie boven het hoofd wegens het aanvallen van een agent.
Antigone denkt dat ze Polynice kan redden met een bizar plan om zichzelf op te offeren. Maar de politie speelt het spel niet mee, en Antigone en haar familie komen erachter dat voor immigranten gerechtigheid heel eigen spelregels heeft. 

Hier kun je de trailer bekijken. De filmavond begint om 19:30 uur, inloop vanaf 19:15 uur. Meld je aan door een mailtje te sturen! We werken, net zoals bij de boekenbingo, met een wachtlijst (als zich te veel mensen aanmelden).

Lezing door Leonie Henkes (17 mei)
Op maandag 17 mei, vanaf 15:15 uur, met een inloop vanaf 15:00 uur, zal Leonie Henkes een lezing geven ter vervanging van de Reünistendag. Ze zal spreken over haar PhD-onderzoek, dat zich bezighoudt met folk theories over huilen in de archaïsche en klassieke Griekse literatuur. Deze activiteit zal op de campus plaatsvinden, in Lipsius 005. Na afloop van de lezing is er ruimte om met elkaar bij te kletsen en vooruit te kijken naar de zomer. Meld je aan voor deze activiteit door een mailtje te sturen naar het bestuur. We werken weer met een wachtlijst, dus wees er snel bij!

WOCE-sessie IV: positie van vrouwen in de oudheid (27 mei)
Voor de laatste sessie van dit jaar hebben wij buiten de grenzen van het Leidse en Nederland gezocht naar de sprekers van de avond. Dr. Julietta Steinhauer, docent aan University College London, zal uitweiden over methodologische kwesties die om de hoek kijken bij onderzoek naar vrouwen in de oudheid of feministische theorieën. De tweede spreker, PhD-student Charles Anthem, zal wat van zijn case studies behandelen van vrouwen in oorlog en vrouwelijke strijders. Na deze korte twee lezingen zullen wij aan de hand van stellingen met elkaar discussiëren over dit onderwerp.

De sessie vindt op donderdagavond 27 mei plaats vanaf 19:30 uur in de welbekende Sophia Kaltura Liveroom.
NB: deze activiteit is in het Engels!

Schaaksimultaan (28 mei)
Op vrijdag 28 mei zal er een schaaksimultaan met dr. Bram van der Velden plaatsvinden. We zullen dit schaaksimultaan online houden. De activiteit zal om 15:15 uur beginnen, met een inloop vanaf 15:00 uur. Meer informatie over de manier waarop het simultaan zal plaatsvinden, zal te vinden zijn in de halfmaandelijkse nieuwsbrief. Als je van plan bent mee te doen, laat dat dan vooral weten door een mailtje te sturen!

Bestuurssollicitatie (tot en met 21 mei)
Wat gaat zo’n jaar weer snel, en zeker als corona de overgang tussen de verschillende dagen vervaagt. Dit betekent ook dat over een paar maanden de huidige bestuurstermijn er alweer op zit en we op zoek moeten naar een nieuw bestuur. Het is dan ook tijd om jullie te informeren over de sollicitatieprocedure.  
Met een borrel op 5 maart is de sollicitatieperiode afgetrapt. Er kan vanaf 5 maart tot en met 21 mei gesolliciteerd worden door een mail te sturen naar de sollicitatiecommissie via sophia.aeternaleiden@gmail.com. Als je ons een mail gestuurd hebt zal je de vraag krijgen om een CV en korte motivatiebrief aan te leveren en ons alvast een indicatie te geven van de functie die je het liefst zou willen bekleden. In week 23 zullen er sollicitatiegesprekken plaatsvinden, waarna de sollicitatiecommissie het nieuwe bestuur zal kiezen en de sollicitanten hierover per telefoon zal informeren. In week 24 zal dan de acclamatie-ALV plaatsvinden, waarop het nieuwe bestuur gepresenteerd en ingestemd zal worden. Ervaring is niet essentieel, we zijn op zoek naar mensen met enthousiasme en betrokkenheid! 
 
Als je nog vragen of twijfels hebt, kan je de leden van de sollicitatiecommissie altijd persoonlijk aanspreken of een mail sturen.

De sollicitatiecommissie 2020-2021
Iris de Smalen – Praeses
Leoniek Koster – Ab-actis
Jildou de Regt – Quaestor
Lucas Faessen – Assessor
Esther Faasen
Louise van der Vlugt