Agenda

De komende periode staan de volgende activiteiten op het programma:

Beleids-ALV
Na de Wissel-ALV op 8 september, is het natuurlijk tijd voor het IXe bestuur om te presenteren wat de plannen voor het komende jaar zijn! Ook in tijden van corona willen wij graag dat Sophia Aeterna de studie en de vrije tijd van onze leden blijft verrijken. Daarom informeren wij jullie graag over onze algemene voornemens, de rol van commissies in het volgende jaar en onze begroting.

Lockdowntoneel 4
Omdat er nog genoeg mooie opvoeringen uit het Leidse toneelverleden om opnieuw te ontdekken, gaan we ook in het nieuwe collegejaar door met het lockdowntoneel. Na eerdere voorstellingen van de Lysistrata (1996), Octavia (2016) en het Vrouwenfestival (2008) bekijken we vrijdag 18 september om 20:00 uur de opvoering van Euripides’ Hippolytos uit 2012. Theseus’ zoon Hippolytos heeft de liefde afgezworen en schenkt alleen nog aandacht aan Artemis. Om hem te straffen zorgt Aphrodite ervoor dat zijn stiefmoeder Phaidra verliefd op hem wordt. Phaidra probeert haar gevoelens in eerste instantie te onderdrukken, maar haar voedster brengt Hippolytos op de hoogte van de verliefdheid van zijn stiefmoeder. Phaidra ziet hierna geen andere uitweg en pleegt zelfmoord, terwijl zij haar stiefzoon van aanranding beschuldigt. Haar echtgenoot Theseus vervloekt daarop zijn zoon. Pas op het moment dat Hippolytos dodelijk is verwond door een val van zijn renwagen, komt Theseus achter de waarheid. Vlak nadat vader en zoon zich verzoend hebben, sterft Hippolytos. Op 8 en 9 juni 2012 werd de Hippolytos op de planken gebracht door onder andere Rico Seerden (Hippolytos) Renzo de Nijs (Theseus), Charlotte Nieser (Phaidra) en Roos Bannenberg (Phaidra’s voedster). Christoph Pieper verzorgde de regie en de muziek is van Erle Monfils en Guus van Loon. Ook nu belooft het weer een mooi stuk te worden. Komt dat zien via https://meet.jit.si/SophiaAeternaToneel!

De Octavia werd opgevoerd op 3 en 4 juni 2016 met onder meer Marloes Velthuisen (Octavia), Tom Zwanenburg (Nero), Thom van Leuveren (Seneca) en Kirsten Haijes (Poppaea). De regie is van Christoph Pieper en Mees Gelein verzorgde de muziek. Ook de heropvoering belooft een spannende en meelijwekkende avond vol hofintrige en spannende confrontaties te worden. “Laat iedereen kijken!”

Eerstejaarsdag

Omdat we dit jaar niet het traditionele eerstejaarsweekend kunnen organiseren, zal op 19 september een eerstejaarsdag gehouden worden! Alle nieuwe eerstejaars zijn van harte uitgenodigd om zich aan te melden door het bestuur een mail te sturen.

 

Online commissiemarkt

Sophia heeft een grote verscheidenheid aan commissies, waar jij ook deel van kunt uitmaken! Misschien had je altijd al willen meehelpen met het organiseren van een groot feest, zoals het jaarlijkse gala, of ben je creatief aangelegd en wil je meehelpen met het in elkaar zetten van de almanak van komend jaar. Ook commissies als de Boekencommissie en de Decembercommissie hebben nieuwe leden nodig. Dit jaar kun je meer te weten komen over deze en meer commissies op de online commissiemarkt, die plaats zal vinden op dinsdag 22 september om 16.00 uur in onze Microsoft Teams-omgeving. Kom allemaal en stel al je vragen aan de aanwezige (oud-)commissieleden!