Agenda

De komende periode staan de volgende activiteiten op het programma:

Constitutieborrel
Zoals jullie wellicht niet ontgaan is, is het achtste bestuur van Sophia Aeterna op 11 september 2019 officieel geconstitueerd. Aangezien wij alle vier zeer verheugd zijn over dit feit, willen wij dit graag vieren. Daarom organiseren wij op donderdag 10 oktober een constitutieborrel. Deze zal plaatsvinden vanaf 20:30 uur in Café de Keyzer. Naast de besturen van andere verenigingen hopen wij dat ook onze eigen leden dit met ons komen vieren!

Mini-symposium – Medici: Florence als centrum van de wereld
Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Cosimo I de’ Medici (1519-1574) werd geboren – de eerste groothertog van Toscane en de tweede hertog van Florence. Hij was het, die de macht van het geslacht De’ Medici in de Republiek Florence wist te herstellen, zodat zij aan de macht konden blijven tot ver in de 18de eeuw. Hij ontpopte zich tijdens zijn leven niet alleen als een invloedrijk heerser maar ook als begunstigend mecenas: zo stichtte hij de Accademia Fiorentina en liet hij de Uffizi en het Palazzo Pitti bouwen. 500 jaar later spreken De’ Medici nog steeds tot de verbeelding. Zij zijn de spil in de ontwikkeling van Florence tot (misschien wel) het hoogtepunt van de Italiaanse Renaissance. Een goede reden dus om een symposium te wijden aan deze fascinerende stad en familie. Le Tre Corone, Sophia Aeterna en MSVL Floris V hebben de handen ineengeslagen om Leiden voor een middag om te toveren tot het kleurrijke Florence van de vijftiende en zestiende eeuw. Christoph Pieper (docent Latijn aan de UL, gespecialiseerd in Latijnse retorica uit de Romeinse Republiek en poëzie uit de Italiaanse Renaissance) zal een lezing verzorgen over poëzie geschreven voor De’ Medici, en de transformatie van Florence in het nieuwe Rome en de nieuwe woonplaats van de Muzen. De tweede spreker wordt spoedig bekendgemaakt, maar reserveer alvast deze datum in je agenda! Het belooft een prachtige middag te worden. Datum: dinsdag 15 oktober, 14-16 uur (daarna borrel in de Keyzer) Locatie: Wijkplaats 2.02

Eerstejaarsoudheidpubquiz
Ben jij een eerstejaars? Wil jij je studiegenootjes verbazen met jouw kennis over oude beschavingen en wil je graag studenten van een andere studie leren kennen? Doe dan vooral mee aan de eerstejaarspubquiz! Op maandag 28 oktober organiseert Sophia samen met Pleyte, studievereniging van Onos, een pubquiz speciaal voor de eerstejaars. We starten om 19:30 uur. De locatie zal binnenkort bekend worden gemaakt. Kom vooral!

Grex Latinus bijeenkomst
De eerste introductiebijeenkomst van de Grex Latinus afgelopen zaterdag was een succes! De timing (na het eerstejaarsweekend en voor de tussentoetsen) leidde ertoe dat het vooralsnog een kleine groep was, maar we hebben met die groep in een gemoedelijke sfeer de eerste stappen gezet om Latijn te leren spreken. Al met al was het een leuke en geslaagde bijeenkomst. Kon je er dit keer niet bij zijn, maar zou je wel graag een bijeenkomst willen bezoeken? Wees dan niet getreurd: op 2 november organiseren we weer een bijeenkomst! Gelieve een mail te sturen naar sophia.aeternaleiden@gmail.com om je aan te melden.

Lezing Romeins recht
Op 4 november om 17:15 uur zal Quintijn Mauer, promovendus en docent verbonden aan het Instituut van Metajurica, afdeling Rechtsgeschiedenis, een interactieve lezing geven waarbij hij een inleiding geeft op het Romeins recht en enkele casus behandelt. De lezing vindt plaats in Lipsius 002. Komt allen!

Interklassiek feest
Ook dit jaar zijn er traditiegetrouw interklassieke activiteiten. We trappen op 8 november in Utrecht af met het interklassiek feest. De verwachting is dat het een wilde gebeurtenis zal zijn. Het thema wordt later bekend gemaakt, maar het heeft te maken met de oudheid. Zet de datum dus alvast in je agenda!

Odyssee voorstelling
Op 14 november speelt theatergroep Aluin de voorstelling ‘Odyssee’. Deze voorstelling, ook wel omschreven als ‘een zwerftocht van tien jaar in 1 uur’, zal of deze herfstige donderdagavond in de tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden ten tonele worden gebracht. Meld je voor 30 oktober aan door een mailtje te sturen naar sophia.aeternaleiden@gmail.com. We hopen jullie daar te zien!

Openingslezing symposium voor jonge classici
Save the date! Op 29 november zal het symposium feestelijk geopend worden met een lezing van Piet Gerbrandy over ons thema ‘Docendo discimus: leren in en over de oudheid’.De lezing is getiteld: ‘Slagen door te falen. Didactische literatuur in het Latijn.’ Romeinse docenten als Quintilianus en Ausonius en dichters van didactische poëzie als Vergilius, Horatius en Ovidius proberen vaak iets uit te leggen wat niet uitgesproken kan worden; bovendien lijken ze zich vaak tot het verkeerde publiek te richten. In hun falen schuilen echter hun grootste prestaties. Misschien is dat een goede les voor hedendaags onderwijs. De lezing zal plaatsvinden in het Rijksmuseum van Oudheden om 17:15 uur. Daarna heffen we graag het glas op de eerste editie van dit symposium.

Symposium voor jonge classici
Op 30 november zal het eerste symposium voor jonge classici plaatsvinden! Het thema is ‘Docendo Discimus: leren in en over de oudheid’. Inmiddels is er een gevarieerd programma samengesteld van lezingen door studenten en promovendi uit heel Nederland en Vlaanderen. Het belooft een leerzame dag te worden: er zullen onderwerpen aan bod komen van de educatieve inzet van oudheidgames tot het antieke symposium. Zowel voor sprekers als toeschouwers is het een laagdrempelige manier om ervaring op te doen met wetenschappelijke lezingen en discussies. Houd de facebookpagina en je mail in de gaten voor meer informatie over de aanmelding.