Agenda

De komende periode staan de volgende activiteiten op het programma:

Odyssee voorstelling
Op 14 november speelt theatergroep Aluin de voorstelling ‘Odyssee’. Deze voorstelling, ook wel omschreven als ‘een zwerftocht van tien jaar in 1 uur’, zal of deze herfstige donderdagavond in de tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden ten tonele worden gebracht. Meld je voor 30 oktober aan door een mailtje te sturen naar sophia.aeternaleiden@gmail.com. We hopen jullie daar te zien!

Bijeenkomst Grex Latinus
Na de succesvolle bijeenkomst eind september zijn wij trots u te mogen aankondigen dat er ook deze maand een bijeenkomst zal zijn. Op 16 november van 13:00 tot 15:00 uur nodigen wij jullie allen uit om aan te schuiven en met de commissie terug in de tijd te stappen om Latijn te leren spreken. Wees vooral niet bang dat dit voor jou te hoog gegrepen is, het is juist heel gezellig. De bijeenkomst bestaat uit twee delen: in het eerste deel worden er verschillende constructies besproken die je kunt gebruiken in een gesprek, in het tweede gedeelte zal er samen wat gelezen worden. Ben je nu nog niet overtuigd? Naderhand wordt er in het Latijn geborreld! Kom dus vooral. Lijkt het je leuk om mee te doen meld je dan aan door een mail te sturen naar: grexlatinus.sophiaaeterna@gmail.com. De locatie van de bijeenkomst wordt binnenkort nog bekendgemaakt.

Spelletjesmiddag RMO
Wist je dat mensen in de oudheid al fanatiek spelletjes speelden? Tijdens deze spellenmiddag kun je kennismaken met drie bordspellen die in Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk werden gespeeld. Alle spellen uit de oudheid werden gereconstrueerd door studenten van de master Classics and Ancient Civilizations van de Universiteit Leiden. datum: zondag 17 november 2019 tijd: 13.00 – 16.30 uur locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden toegang: gratis (excl. museumentree)

Latijnse praatbijeenkomst
Op donderdag 21 november van 15:00 tot 17:00 uur zal er bovendien een praatmoment in het Latijn plaatsvinden in de koffiekamer van de Eyckhof. Ook als je niet op een workshop kunt komen, ben je hartelijk welkom om toch op deze mooie donderdag in het Latijn te komen kletsen!

Boekenveiling
Ben jij ook toe aan een nieuw boek of heb jij nog een Sinterkerstcadeau nodig? Kom dan vooral naar de boekenveiling op woensdag 27 november. De veiling zal plaatsvinden van 15:00 uur tot 17:00 uur. De locatie zal in een latere mail nog bekendgemaakt worden. Mocht je er niet bij kunnen zijn, dan is het ook mogelijk om iemand anders voor jou te laten bieden. De catalogus zal binnenkort per e-mail beschikbaar worden gesteld. Laat het bieden maar losbarsten!

Openingslezing symposium voor jonge classici
Save the date! Op 29 november zal het symposium feestelijk geopend worden met een lezing van Piet Gerbrandy over ons thema ‘Docendo discimus: leren in en over de oudheid’.De lezing is getiteld: ‘Slagen door te falen. Didactische literatuur in het Latijn.’ Romeinse docenten als Quintilianus en Ausonius en dichters van didactische poëzie als Vergilius, Horatius en Ovidius proberen vaak iets uit te leggen wat niet uitgesproken kan worden; bovendien lijken ze zich vaak tot het verkeerde publiek te richten. In hun falen schuilen echter hun grootste prestaties. Misschien is dat een goede les voor hedendaags onderwijs. De lezing zal plaatsvinden in het Rijksmuseum van Oudheden om 17:15 uur. Daarna heffen we graag het glas op de eerste editie van dit symposium.

Symposium voor jonge classici
Op 30 november zal het eerste symposium voor jonge classici plaatsvinden! Het thema is ‘Docendo Discimus: leren in en over de oudheid’. Inmiddels is er een gevarieerd programma samengesteld van lezingen door studenten en promovendi uit heel Nederland en Vlaanderen. Het belooft een leerzame dag te worden: er zullen onderwerpen aan bod komen van de educatieve inzet van oudheidgames tot het antieke symposium. Zowel voor sprekers als toeschouwers is het een laagdrempelige manier om ervaring op te doen met wetenschappelijke lezingen en discussies. Houd de facebookpagina en je mail in de gaten voor meer informatie over de aanmelding.

Open Podium
De maand november is weer begonnen en de regenachtige herfst hangt bijna iedereen de keel uit, maar in Leiden zijn een paar studenten heel erg blij. Zij verheugen zich namelijk als decembercommissie enorm op de maand december! Hierin zullen twee vreselijk leuke activiteiten plaatsvinden, waaronder het Open Podium op woensdag 4 december. Hier zullen wij de verborgen talenten van docenten en studenten bewonderen. Zelf kun je natuurlijk ook schitteren op het podium! Opgeven kan door een mailtje te sturen naar openpodium.sophiaaeterna@gmail.com voor woensdag 27 november.