Thyestes 2021

Al 35 jaar organiseren studenten van de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur toneelvoorstellingen, waarin zij tragedies en komedies uit het Oude Athene en Rome opvoeren (lees hier alles over de voorgaande opvoeringen). Deze februari brengen studenten van de studievereniging Sophia Aeterna de Thyestes van Seneca op de planken.

Eerst stonden deze voorstellingen in begin juni gepland, maar vanwege de coronacrisis hebben we deze verplaatst naar eind februari. vanwege de gevolgen van de coronacrisis kunnen onze plannen helaas nog wijzigen. Houd voor de actuele stand van zaken deze website in de gaten.

26/27 februari en 4 maart 2021: Seneca’s Thyestes

Koning Atreus van Mycene raast van woede: zijn broer Thyestes heeft geprobeerd de macht te grijpen door Atreus’ vrouw te verleiden. Hoewel Atreus zijn positie verstevigd heeft en Thyestes verbannen is, kan de regerende broer het voorval niet vergeten en broedt hij hardvochtig op een plan om het zijn Thyestes voor eens en altijd betaald te zetten. Te kwader trouw lokt Atreus zijn broer uit zijn ballingschap terug en waar Thyestes een verzoenend diner met zijn familie verwacht, wordt hij op vreselijke wijze door de wraak van zijn gastheer getroffen. Begaat Atreus een misdaad zo gruwelijk en goddeloos dat deze elke norm overschrijdt, of is de ene sluwe broer de andere gewoon een stap voor? Wat moet er van het volk van Mycene worden, wanneer hun vorsten elkaar in misdadigheid blijven overtreffen?

De Thyestes gaat over familie, trouw, vergelding, vergeving en de onmogelijkheid daarvan, en misschien wel over het kwaad zelf. Harten slaan een slag over, longen vullen zich met angst en magen keren zich om wanneer Atreus zijn woede botviert. Wie dit familiediner wil bijwonen, moet stevig in zijn schoenen staan en vooraf vooral niet te zwaar eten.

Het stuk, dat vertaald en geproduceerd is door studenten en geregisseerd wordt door Bart Vieveen, wordt vier maal opgevoerd, namelijk op vrijdag 26 februari om 20.00 uur, zaterdag 27 februari om 20.00 uur en donderdag 4 maart om 14.00 en 20.00 uur Reguliere kaarten kosten 8 euro. Kaarten kosten voor scholieren 4 euro en voor leden van Sophia Aeterna en het Nederlands Klassiek Verbond 6 euro. Ze zijn via deze link te bestellen.

Van Kikkers tot Kindermoord

Het zou ooit allemaal begonnen zijn met een verzuchting van Peter Stork: “Waarom kan in Groningen wèl, wat in Leiden blijkbaar niet kan?” Het deed een balletje rollen dat zou leiden tot de eerste toneelproductie van de opleiding Klassieke Talen in Leiden: de Kikkers. Na 35 jaar en twaalf stukken van Aristophanes, Euripides, (pseudo-)Seneca en Sophocles is het toneel diepgeworteld in de opleiding. Bijna 350 studenten, medewerkers en andere enthousiastelingen hebben zich op een of andere manier voor het toneel ingezet, zowel voor als achter de schermen. Veertig oudgedienden bieden een kijkje in hoe de opvoeringen tot stand kwamen, welke ideeën, inspiratie en moeilijkheden de makers ervan hadden en welke rol het toneel in hun leven speelde en is blijven spelen. Aan de hand van foto’s, passages uit de scripts en vooral veel herinneringen neemt Van Kikkers tot Kindermoord je mee terug naar de toneelvoorstellingen van toen. Het boek kost 10 euro en is eind april 2020 verschenen. Via dit formulier (https://forms.gle/qJefeWrZeveTrpFLA) kunt u een exemplaar van het boek bestellen.

Wij bezorgen het boek graag bij u thuis. Bezorgen in Leiden en omstreken is gratis. Voor verdere bezorging vragen wij van u een bijdrage van 4 euro. Natuurlijk zijn we tijdens de coronacrisis flexibel en kunnen we het boek ook voor u vasthouden, of kunt u het op afspraak afhalen. Met vragen kunt u terecht bij sophia.aeternatoneel@gmail.com.